Witte bonen met varkensvlees ( Babi Tjampoer)

Een heerlijke maaltijd die lekker vult. Doordat we oosterse ingredienten gebruiken geven we dit witte bonen recept een andere draai. Het is een goed vullende maaltijd die door jong en oud zeker gegeten gaat worden. Ik vind het persoonlijk lekker om nog een extra groenten erbij te serveren zoals worstels of een andere frisse groente groenten maar dat is niet perse nodig.

WitteBonenBenodigdheden:
– 1 pond hamlappen in dobbelsteentjes
– 2 grote uien in ringen
– 2 teentjes knoflook fijngestampt
– 2 rode lomboks in ringen (of 1 paprika in blokjes)
– 2 tomaten in blokjes
– klein blikje witte bonen
– zout
– peper
– trassi
– nootmuskaat
– 1 blaadje daun salam

Bereiding:
Bestrooi de blokjes vlees met wat zout, peper en nootmuskaat. Bak het vlees dan in wat sla olie krokant en laat ze op een keukenpapier even uitlekken. Fruit dan in de zelfde slaolie (dus gebruik niet te veel), knoflook, trassi, ui en lombok (paprika) totdat de uien bruin zijn.

Het vuur dan iets lager en daarna kunnen de stukjes tomaat erbij. Fruit deze dan even. Vervolgens kan het vlees erbij en het blaadje daun salam. Roer dit goed om en voeg dan nog een kopje water toe en laat zo’n 10 minuten sudderen.

Als laatste gaan de witte bonen erdoorheen. Maak eventueel af met zout en peper naar smaak. Goed doorheen mengen en warm opdienen met witte rijst.

Tip:
– Wil je er eventueel nog een groenten doorheen zoals bijvoorbeeld wortelen. Doe deze dan in de pan zodra je het kopje water erbij doet. Zodat deze gaar kan stomen.
– Het is natuurlijk ook mogelijk om ander vlees te gebruiken. Denk eens aan rookworst, sucadelappen of kip.


Leave a Reply