Koken en Stomen van Rijst

Rijst is een van de basis gerechten die wordt geserveerd in de Indische keuken. Wij kunnen rijst op verschillende manieren bereiden. Op deze pagina bespreken wij de 4 manieren op rijst te bereiden.

(1) Rijst stomen:
Voor het stomen van rijst in een stoompan gaat u als volgt te werk:
In de onderste pan giet u zoveel water dat het 3 cm. onder de bovenste (gaatjes) pan staat. Met het deksel erop brengt u het water aan de kook. Intussen spoelt u de rijst zo vaak af, dat het water dat er af komt, helder ziet.

Kookt het water in de stoompan, breng dan de rijst uit het spoelwater over in de gaatjes pan, doe het deksel er op en stoom de rijst ongeveer 20 min. op groot vuur.

rijst-kokenTegelijk met het aan de kook brengen van het water in de stoompan, heeft u op een ander vuurtje een keteltje water opgezet. Dit kokende water wordt na de 20 minuten op de rijst gegoten.

Het moet er 2 1/2 cm. boven staan. Niet omroeren daar het water dan ineens door de gaatjes in de pan zou verzakken; het moet er op blijven staan tot het vanzelf in de rijst is getrokken. Dit is na 8 à 10 minuten gebeurd.

Nu eerst schept u met een houten rijstlepel enige malen de rijst om en laat deze in de gesloten pan verder gaar stomen. Misschien moet het water onderin aangevuld worden: doe dit met kokend water.

(2) Rijst koken:
Reken op een kopje rijst per persoon plus één extra.
Doe de goed afgespoelde rijst in een pannetje en giet zoveel water er op dat dit er 2,5 cm. boven staat. Laat de rijst, zonder deksel op de pan koken.

Breng tegelijkertijd in een grotere pan een hoeveelheid water aan de kook. Zet op deze pan een emaille of aluminium vergiet, dat er precies op moet passen. De gaatjes van het vergiet mogen niet boven de pan uitkomen en hij mogen ook niet in het water hangen, daar de rijst dan met het water in aanraking zou komen.

De rijst in het kleine pannetje moet zolang (zonder omroeren) koken, totdat het water erin getrokken is en er over het gehele oppervlak putjes in de rijst te zien zijn.

Nu wordt de rijst overgebracht in het vergiet, het oppervlak gelijk gestreken, een goed sluitende deksel er op gelegd en de rijst op groot vuur verder gaar gestoomd. Vergeet niet af en toe de rijst omscheppen.

Houdt de rijst op een klein vuurtje warm als hij gaar is, totdat hij opgediend wordt, want rijst moet goed warm gegeten worden. Vul het water in de pan steeds aan.

(3) Nasi liwet:
De werkwijze hiervan is als die van het recept: Rijst koken. Tot aan het in de rijst getrokken water en de putjes in de rijst. Zet het pannetje even van het vuur.

Schep de rijst geheel om, draai de gasvlam laag, zet er een verhoging op, bv een strijkrooster of iets dergelijks, zet daarop het pannetje met het deksel erop en kook de rijst onder af en toe omscheppen gaar.

(4) Au bain Maria:
Zet het pannetje met dezelfde hoeveelheid rijst en water, als beschreven in het recept: Rijst koken. In een grotere pan met kokend water, dit moet 3 cm onder de rand van het kleine pannetje staan.

Zet op beide pannen het deksel en kook de rijst gaar. Vul het water in de grote pan steeds aan. De kooktijd van de rijst is ongeveer 4 à 5 kwartier.

Dien de rijst, korrelig los geschept, in een daarvoor bestemde rijstkom op. Zet hem in het midden op tafel en schik er de schaaltjes met bijgerechten omheen, opdat ieder zichzelf kan bedienen.


Leave a Reply