Inktvis in saus (Tjumi Tjumi)

Inktvis is niet een vissoort die je snel zal kopen of maken. Veel mensen vinden het er raar uitzien en dat houdt ze een beetje tegen. Ondanks dat is het heel lekker en op de manier hoe het hieronder is beschreven zal je de smaak van inktvis leren te waarderen. De Indische benaming voor dit gerecht is Tjumi Tjumi.

squidIngredi├źnten:
– 5 a 6 verse inktvissen
– 2 grote uien
– 2 teentjes knoflook
– 1 theelepel ketoembar
– 1 lombok in reepjes ( of ┬Ż rode of groene paprika)
– 1/2 kopje slaolie
– 1 blaadje daun salam
– 1 theelepel laos
– stukje trassi

Bereiding:
Als je geen verse inktvis kan kopen is het ook mogelijk om inktvis te kopen bij de toko in de vriezer of in blik. Bij het gebruik van verse inktvis maak je deze eerst even schoon door het ruggengraat voorzichtig te verwijderen en even met een beetje citroensap wassen. Kook dan de inktvis in water met wat zout halfgaar. Laat de inktvis dan even uitlekken en bewaar het vocht.

Snij de uien en knoflook fijn. Fruit de uien en knoflook in de slaolie. Voeg dan de trassi en de lombok toe blijf roeren.

Als het al wat bruin begint te worden voeg je de laos, ketoembar en daun salam toe. Zet dan het vuur laag en doe er de uitgelekte inktvis erbij. Roer goed om en doe er een beetje bouillon bij niet teveel de inktvis moet nog te zien zijn.

Laat dit 5 minuten door sudderen. Gebruik je inktvis uit blik dan is het nog maar 2 minuten laten door sudderen. Serveer de heerlijke inktvis bij warme witte rijst en sambal.


Leave a Reply