Hete boontjes ( Sambal Goreng Boontjes)

Sperziebonen op z’n Indisch. Sperziebonen kan met heerlijk variëren een van de meest gemaakte groente recepten is deze de sambal goreng boontjes. Deze kan men combineren met Babi Ketjap of Babi Pangang. Het kan natuurlijk ook gecombineerd worden met vis of tofu om het vegetarisch te houden. Onderstaand recept is voor 2 personen.

Sambal goreng boontjesBenodigdheden:
– 500 gram sperziebonen
– slaolie
– 2 uien
– 1 teentje knoflook
– 1 klein stukje trassi
– 1 eetlepel sambal
– 2 eetlepels bruine basterd suiker
– zout
– nootmuskaat
– half kopje melk
– peper

Bereiding:
Verwijder de uiteinden van de boontjes en snijd ze in tweeën. Was ze en kook ze bijtgaar. Niet te lang anders worden de boontjes slap. Bewaar een kopje van het kookwater. Eenmaal gekookt laat ze dan even uitlekken in een vergiet. Snij dan de ui en het teentje knoflook fijn.

Fruit in wat slaolie de ui en de knoflook. Daarna kan het stukje trassi, de sambal en de basterd suiker erbij. Zijn de uien bruin dan voeg je de sperziebonen toe en het kopje melk. Voeg dan een beetje zout, peper en nootmuskaat toe.

Het geheel laten sudderen op een klein vuur ongeveer 25 minuten. Is het vocht bijna verdampt voeg dan een beetje kookwater toe. Serveer het groente gerecht met rijst en vlees of vis naar keuze.

Tip:
– Wil je er meteen vlees doorheen dan kan je makkelijk nasi of bami vlees erdoorheen wokken.
– Garnalen door de boontjes heen zijn ook heerlijk.
– Wil je het pittiger dan 2 eetlepels sambal in plaats van 1.


Leave a Reply